JECNICA NA SKOWRODZIE czyli suwalska jajecznica

Jecnica czyli w gwarze suwalskiej po prostu jajecznica. 
Na skowrodzie czyli przyrządzona na patelni. 
Przepisów na nią jest wiele, więc i ja dorzucam swój własny. 
Czy będzie smakowała - oceńcie sami :) 





Do jej przygotowania potrzebne będą: 
- 2 jajka 
- mały ziemniak 
- pół cebulki 
- pół pomidora 
- sól  
- chilli lub ostra papryka 




Wykonanie: 
Ziemniak obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię (wcześniej roztopić trochę tłuszczu - olej kokosowy, oliwa z oliwek). 
Cebulkę również pokroić w kostkę i dodać do przysmażonego ziemniaka. 
Następnie dodać pokrojonego pomidora. 
W międzyczasie w miseczkę wbić jajka, posolić i dodać 1/4 łyżeczkę chilli. Wymieszać widelcem. Wlać na patelnię. 
Na wolnym ogniu smażyć jajecznicę, przez cały czas mieszając.  
Gorącą przełożyć na talerz i udekorować natką pietruszki lub posypać ziołami. 

Smacznego :) 

Komentarze

Popularne posty