JECNICA NA SKOWRODZIE czyli suwalska jajecznica
Jecnica czyli w gwarze suwalskiej po prostu jajecznica.
Na skowrodzie czyli przyrządzona na patelni.
Przepisów na nią jest wiele, więc i ja dorzucam swój własny.
Czy będzie smakowała - oceńcie sami :)
Do jej przygotowania potrzebne będą:
- 2 jajka
- mały ziemniak
- pół cebulki
- pół pomidora
- sól
- chilli lub ostra papryka
Wykonanie:
Ziemniak obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię (wcześniej roztopić trochę tłuszczu - olej kokosowy, oliwa z oliwek).
Cebulkę również pokroić w kostkę i dodać do przysmażonego ziemniaka.
Następnie dodać pokrojonego pomidora.
W międzyczasie w miseczkę wbić jajka, posolić i dodać 1/4 łyżeczkę chilli. Wymieszać widelcem. Wlać na patelnię.
Na wolnym ogniu smażyć jajecznicę, przez cały czas mieszając.
Gorącą przełożyć na talerz i udekorować natką pietruszki lub posypać ziołami.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz