HRECZANYKI czyli mielone inaczej ;)
HRECZANYKI to podkarpackie kotlety mielone z dodatkiem kaszy gryczanej. Niby zwykłe mielone, ale w smaku są niezwykłe. Z wierzchu chrupiące, wewnątrz wilgotne. I co ważne - bez grama bułki tartej.
Aby przygotować to danie potrzebujemy:
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanego)
- 500 g kaszy gryczanej (ugotowanej, przestudzonej)
- 3 jajka
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania - banalnie prosty :)
W misce należy wymieszać mięso, jajka, kaszę, czosnek oraz przyprawy. Rozgrzać patelnię z tłuszczem, formować kotleciki i partiami smażyć z obu stron na złoty kolor.
Sposób podania dowolny :) Najlepiej smakują z tymiankowymi ziemniaczkami, surówką i sosem czosnkowym, ale można też podać je z sosem np.pieczarkowym.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz