HRECZANYKI czyli mielone inaczej ;)

HRECZANYKI to podkarpackie kotlety mielone z dodatkiem kaszy gryczanej. Niby zwykłe mielone, ale w smaku są niezwykłe. Z wierzchu chrupiące, wewnątrz wilgotne. I co ważne - bez grama bułki tartej. 



Aby przygotować to danie potrzebujemy: 

- 500 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanego) 
- 500 g kaszy gryczanej (ugotowanej, przestudzonej) 
- 3 jajka 
- 4 ząbki czosnku 
- sól, pieprz 
- olej do smażenia 

 


Sposób wykonania - banalnie prosty :) 
W misce należy wymieszać mięso, jajka, kaszę, czosnek oraz przyprawy. Rozgrzać patelnię z tłuszczem, formować kotleciki i partiami smażyć z obu stron na złoty kolor.  

Sposób podania dowolny :) Najlepiej smakują z tymiankowymi ziemniaczkami, surówką i sosem czosnkowym, ale można też podać je z sosem np.pieczarkowym.  

Smacznego :)                       






Komentarze

Popularne posty