ŚLEDZIK WE FRANCUSKIEJ MUSZTARDZIE

Ten śledzik pojawił się u nas po raz pierwszy kilka lat temu, gdzieś w okolicach świąt Bożego Narodzenia i od tamtej pory już na stałe zagościł na naszym stole, nie tylko z okazji świąt. Trzeba jednak przyznać, że jest wyjątkowo smaczny i choć mieliśmy go tym razem nie robić, to jednak znów się pojawi - na specjalną prośbę mojej Mamy. Jeśli zatem przejadł się Wam już śledź w oleju lub śmietanie, to nie wahajcie się tylko wypróbujcie ten nowy smak. 





Przepis pochodzi z książki "Smaki Dzień Dobry TVN" 




Na przyrządzenie potrzebujemy: 
- 1 kg śledzi 
- 170 g musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy 
- 400 g śmietany 18% 
- 4 czerwone cebule 
- 2 ząbki czosnku 
- natka pietruszki 
- 100 ml octu 
- 100 g cukru 
- 100 ml oliwy 
- kurkuma 
- pieprz naturalny 




Cebulę należy posiekać w drobną kostkę i wrzucić do gotującej wody. Chwilę gotować, odcedzić, odstawić do wystygnięcia. 
Pozostałe składniki wymieszać dokładnie, tak aby powstał sos. 
Namoczone śledzie pokroić w małe romby, ułożyć w misce, wymieszać z cebulą i zalać sosem. 
Odstawić na minimum dobę, aby dobrze przeszły smakiem sosu musztardowego.  
W przepisie wskazano, by podawać z grzankami. Dla mnie pyszne są również bez. Mam nadzieję, że i Wam posmakują :) 

Smacznego                          





Komentarze

Popularne posty