ŚLEDZIK WE FRANCUSKIEJ MUSZTARDZIE
Ten śledzik pojawił się u nas po raz pierwszy kilka lat temu, gdzieś w okolicach świąt Bożego Narodzenia i od tamtej pory już na stałe zagościł na naszym stole, nie tylko z okazji świąt. Trzeba jednak przyznać, że jest wyjątkowo smaczny i choć mieliśmy go tym razem nie robić, to jednak znów się pojawi - na specjalną prośbę mojej Mamy. Jeśli zatem przejadł się Wam już śledź w oleju lub śmietanie, to nie wahajcie się tylko wypróbujcie ten nowy smak.
Przepis pochodzi z książki "Smaki Dzień Dobry TVN"
Na przyrządzenie potrzebujemy:
- 1 kg śledzi
- 170 g musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
- 400 g śmietany 18%
- 4 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 100 ml octu
- 100 g cukru
- 100 ml oliwy
- kurkuma
- pieprz naturalny
Cebulę należy posiekać w drobną kostkę i wrzucić do gotującej wody. Chwilę gotować, odcedzić, odstawić do wystygnięcia.
Pozostałe składniki wymieszać dokładnie, tak aby powstał sos.
Namoczone śledzie pokroić w małe romby, ułożyć w misce, wymieszać z cebulą i zalać sosem.
Odstawić na minimum dobę, aby dobrze przeszły smakiem sosu musztardowego.
W przepisie wskazano, by podawać z grzankami. Dla mnie pyszne są również bez. Mam nadzieję, że i Wam posmakują :)
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz