PIELMIENI SYBERYJSKIE czyli wspomnienie rosyjskiego weekendu

Kto mógł przypuszczać, że pomysł tematycznych weekendów w mojej pracy okaże się takim strzałem w przysłowiową dziesiątkę. Odwiedziło nas wielu gości i patrząc na "wyczyszczone" talerze, bardzo smakowało. Dziś wrzucam jeden z przepisów z rosyjskiego weekendu, który odbył się w naszej Kuchni w ubiegłym tygodniu. Będą to pielmieni syberyjskie czyli małe pierożki nadziane trzema rodzajami mięsa. 





Przepis na ciasto znajdziecie tutaj - pamiętajcie, że najważniejsze, by ciasto było gładkie i elastyczne, by było dobrze wyrobione. Jeśli macie możliwość i czas to przykryjcie je ściereczką i niech odrobinę odpocznie. Inni preferują odłożenie ciasta do lodówki na godzinę. 
Gdy ciasto odpoczywa, możemy przygotować farsz. Będziemy potrzebować: 

- 300 g mięsa wołowego 
- 300 g wieprzowiny 
- 300 g baraniny 
- 2 cebule 
- sól, pieprz 

Przede wszystkim należy wszystkie rodzaje mięsa zmielić i połączyć. Jeśli nasze mięso jest bardzo chude to warto (po ich połączeniu) dodać odrobinę bulionu i wymieszać. Będzie wówczas soczyste i podczas gotowania, wewnątrz pierożka wytworzy się bardzo aromatyczny sosik. 

Do zmielonego mięsa należy dodać drobno pokrojoną cebulkę, doprawić przyprawami i bardzo starannie wymieszać. Mięsa nie przysmażamy - pierożki będziemy nadziewać mięsem surowym. 

Czas zabrać się za lepienie. Bierzemy zatem kawałek ciasta i rozwałkowujemy je na dość cienki placek. Pamiętajmy o podsypywaniu ciasta mąką, by się nie lepił. Tylko nie sypmy zbyt dużo, bo nie będziemy mogli ich zlepić ;) 
Wycinamy niewielkie, ok. 4cm kółka, na które nakładamy odrobinę farszu, składamy na pół, zlepiamy brzegi, a następnie skręcamy łącząc dwa przeciwległe końce pieroga. 


                    
Pierożki gotujemy w osolonej wodzie, ale najlepiej smakują ugotowane w bulionie. Tak też podajemy w naszej Kuchni , choć niektórzy serwują z odrobiną masła oraz śmietany. Rosjanie często podają je również z octem. A zatem - wybór należy do Was :) 
                                                                                              Smacznego :) 


               

Komentarze

Popularne posty