PLACUSZKI Z PASTĄ TAHINI
PASTA TAHINI - pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowania wielu potraw, z których najbardziej chyba popularne to hummus i baba ghanoush. Popularna nie tylko w krajach Bliskiego Wschodu, ale również we wschodniej Azji, w kuchni japońskiej, chińskiej i koreańskiej.
Uwielbiam smak sezamu, bo z niego między innymi powstaje jeden z moich ulubionych deserów - chałwa. I być może któregoś dnia sama postaram się ją zrobić, ale dziś...dziś wrzucam inny przepis z użyciem pasty tahini - szybkie i smaczne...
placuszki z bananem i dodatkiem mąki kokosowej
SKŁADNIKI:
* 1 banan dojrzały
* 1 jajko
* 2 łyżki miodu
* 4 łyżki pasty tahini
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 1/4 szklanki mąki kokosowej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 szklanka mleka
* Zaczynamy od rozgniecenia banana (nie musi być dokładnie). Następnie dorzucamy jajko, pastę tahini oraz miód. Miksujemy.
* Do powstałej masy dolewamy mleko oraz partiami wsypujemy przesiane obie mąki oraz proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie.
* Na patelni rozgrzewamy masło lub olej i nakładamy łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu z obu stron.
* Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami. Sprawdzą się również następnego dnia np.do szkoły w pudełko śniadaniowe lub do pracy.
smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz