CIASTO Z PASTĄ TAHINI
Pierwszy orientalny weekend w pracy za mną. To był fajny pomysł i aż miło było patrzeć na zadowolone twarze naszych gości. Ciasto zrobiłam niemal w biegu, bo robi się jego naprawdę szybko i co najważniejsze - wychodzi za pierwszym razem :)
Składniki:
- 3 jajka
- szklanka cukru
- 8 łyżek pasty sezamowej tahini
- pół szklanki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka jogurtu
- szklanka orzechów, migdałów
- 2 szklanki mąki
Jajka wbijamy do miski (w całości) i ubijamy z cukrem do białości. Jeśli chcecie, by było mniej słodsze dodajcie mniej cukru, a jeżeli bardziej słodsze - więcej (to oczywiste).
Następnie dodajemy pastę tahini, olej, jogurt. Chwilę mieszać, a potem dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz szklankę orzechów. W przepisie napisano o zmielonych orzechach, ale ja dodałam pokruszone - potem podczas jedzenia fajnie chrupało ;)
Po dodaniu wszystkich składników delikatnie wymieszać i przełożyć do kwadratowej blaszki. Całość polać 3-4 łyżkami pasty tahini i posypać po wierzchu 2-3 łyżkami cukru.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st.C) i piec ok 45 minut.
Ciasto jest dosyć suche, więc najlepiej podawać je z jakimś ulubionym sosem. Ja serwowałam z słodką śmietanką. Pycha :)
Komentarze
Prześlij komentarz