KRESOWA KARTOFLANKA
Ziemniaczany weekend w pracy, a więc ziemniaczana zupa na tapecie. Treściwa, na wędzonym boczku i żeberkach. Swojska i prawdziwa. Kto ma ochotę? :)
Potrzebujemy:
- 0,5 kg żeberek wieprzowych
- 0,5 kg wędzonego boczku
- 0,5 kg tłustej kiełbasy
- 2 kg ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 cebule
- seler
- pietruszkę
- liście laurowe
- ziele angielskie
- majeranek suszony
- musztardę
- 250 ml śmietany 18%
- sól, pieprz
W pierwszej kolejności zajmiemy się mięsem. Boczek i żeberka należy opłukać, włożyć do garnka i zalać ok.3 litrami wody. Dodać ziele angielskie (6 szt), liście laurowe (6 szt) i posolić. Gotować na małym ogniu ok.2 godz, aż żeberka będą miękkie.
Warzywa obrać i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, a marchewkę, seler, pietruszkę - zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Gdy żeberka będą miękkie należy je obrać. Boczek również wyciągnąć i pokroić w kostkę. Do wywaru wrzucamy warzywa i mięso z żeberek.
Na suchą patelnię wrzucić pokrojony boczek i kiełbasę (w plasterki). Chwilę smażyć, by się zrumieniło, a następnie wrzucić do zupy. Na tłuszczu, który pozostał na patelni obsmażyć cebulę i dodać do zupy.
Całość gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać śmietanę (należy ją wcześniej połączyć z musztardą - 4 łyżki i zahartować chochlą gorącej zupy), ciągle mieszać.
Doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Można również dodać natkę pietruszki.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz