KRESOWA KARTOFLANKA

Ziemniaczany weekend w pracy, a więc ziemniaczana zupa na tapecie. Treściwa, na wędzonym boczku i żeberkach. Swojska i prawdziwa. Kto ma ochotę? :)




Potrzebujemy: 
- 0,5 kg żeberek wieprzowych 
- 0,5 kg wędzonego boczku 
- 0,5 kg tłustej kiełbasy 
- 2 kg ziemniaków 
- 3 marchewki 
- 2 cebule 
- seler 
- pietruszkę 
- liście laurowe 
- ziele angielskie 
- majeranek suszony 
- musztardę 
- 250 ml śmietany 18% 
- sól, pieprz 




W pierwszej kolejności zajmiemy się mięsem. Boczek i żeberka należy opłukać, włożyć do garnka i zalać ok.3 litrami wody. Dodać ziele angielskie (6 szt), liście laurowe (6 szt) i posolić. Gotować na małym ogniu ok.2 godz, aż żeberka będą miękkie. 

Warzywa obrać i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, a marchewkę, seler, pietruszkę - zetrzeć na tarce na dużych oczkach.  

Gdy żeberka będą miękkie należy je obrać. Boczek również wyciągnąć i pokroić w kostkę. Do wywaru wrzucamy warzywa i mięso z żeberek. 

Na suchą patelnię wrzucić pokrojony boczek i kiełbasę (w plasterki). Chwilę smażyć, by się zrumieniło, a następnie wrzucić do zupy. Na tłuszczu, który pozostał na patelni obsmażyć cebulę i dodać do zupy. 

Całość gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać śmietanę (należy ją wcześniej połączyć z musztardą - 4 łyżki i zahartować chochlą gorącej zupy), ciągle mieszać. 
Doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Można również dodać natkę pietruszki. 

                                                                                                    Smacznego :) 



                                        

Komentarze

Popularne posty