BOGRACZ czyli coś w sam raz na jesienną słotę
Pada słowo bogracz i już większość wie, że to zupa gulaszowa. A jak gulasz to wiadomo - Węgry. Ja jednak na ten przepis trafiłam w książce "Ukraina smaków". Dlaczego? Pewnie dlatego, że to właśnie na Ukrainie, a dokładnie na zachodnim obszarze Ukrainy - na Zakarpaciu, obszarze, który leży przy granicy z Węgrami, ta potrawa jest bardzo popularna. Można ją zjeść w każdej restauracji (kołybie) na Zakarpaciu i to nie w jednej a kilku wersjach.
Bogracz to przede wszystkim rodzaj kociołka, który służył do przygotowania potraw nad ogniskiem. Z czasem mianem bogracz zaczęto nazywać również zupę gulaszową, która była w nim przygotowywana. Co prawda mój bogracz nie powstał ani w kociołku, ani nad ogniskiem, ale...wyszedł pyszny :)
- 1 kg wieprzowiny
- 100 g boczku
- 2 cebule
- 3 łyżki mielonej papryki
- 5 ziemniaków
- 2 pomidory
- 2 papryki
- 1 ostra papryczka
- 1 łyżeczka kminku
- sól, pieprz
- 4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- olej do smażenia
1. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć, żeby wytopić tłuszcz.
2. Pokroić wieprzowinę w kostkę (2x2 cm)
3. Cebulę drobno pokroić i usmażyć, aż nabierze złocistego koloru.
4. Zmniejszyć ogień, do cebuli dodać sproszkowaną paprykę, pokrojoną ostrą paprykę, mięso i kminek.
5. Wszystko dobrze wymieszać, dodać trochę wody i dusić na małym ogniu.
6. Kiedy woda wyparuje, można dodać jej nieco więcej, pamiętając, że mięso ma się dusić, a nie gotować.
7. Obrane ziemniaki i paprykę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Smażyć przez chwilę.
8. Dodać wodę i gotować przez około 15 minut.
9. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do zupy.
10. Gęstość zupy można regulować ilością dodawanej wody.
Przed podaniem posypać pietruszką. Smacznego :)
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miłe słowa i również pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam tę zupę, jest doskonała w smaku ;)
Usuń