TATARSKIE KARTACZE czyli PYZY Z JAGNIĘCINĄ

Będąc na Suwalszczyźnie nie można nie spróbować kartaczy - regionalnej potrawy ziemniaczanej -  takiej sporej pyzy nadzianej mięsem wieprzowym (przepis). W społeczności tatarskiej występuje bardzo podobny przepis, z tym że pyzy są znacznie mniejsze i kuliste (a nie jak w przypadku kartaczy podłużne) i co najistotniejsze - mięso do nich użyte nie może być mięsem wieprzowym (Tatarzy jako że są wyznawcami islamu mięsa wieprzowego nie używają). Inna też jest forma podania tego dania. O ile kartacze gotuje się w wodzie, a potem obficie polewa się tłuszczem, cebulką i skwarkami, o tyle pyzy tatarskie gotuje się w rosole i...podaje się w rosole. 

A zatem jeśli macie ochotę na coś innego to...mimo iż to trochę pracochłonne danie - warto je zrobić 




Składniki 

CIASTO:

- 2 kg ziemniaków 
- sól, pieprz 


NADZIENIE:

- 500 g tłustego mięsa wołowego lub jagnięcego 
- 1 cebula 
- sól i pieprz 


WYKONANIE:

Połowę ziemniaków ugotować, a drugą połowę (obranych oczywiście i surowych) zetrzeć na tarce i odcisnąć przez czystą lnianą ściereczkę (może też być pończocha lub pielucha tetrowa). Wody z odciśniętych ziemniaków nie należy wylewać. Wystarczy chwilę zaczekać aż się ustoi, wtedy wylać, a krochmal który osiadł na dnie naczynia dołożyć do ciasta. Ugotowane ziemniaki dobrze utłuc, by nie było grudek. Połączyć z surowymi ziemniakami i doprawić. Dobrze wymieszać. 
W międzyczasie przygotować farsz. Mięso drobno posiekać, a cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać i doprawić. Formować placek i na środek nałożyć farsz. Zlepić brzegi i uformować kulę.
Wrzucić do przygotowanego wcześniej bulionu i gotować około 30-35 minut. Podawać w głębszym naczyniu. Zalać rosołkiem. 

SMACZNEGO :) 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty