Zielono mi czyli o składaniu ogórków przepisów kilka
Ja doskonale zdaję sobie sprawę, że temat ogórkowy przerabiany jest od lipca (to wówczas zaczyna się najlepszy czas na jego składanie), ale u nas, na Suwalszczyźnie, wciąż jeszcze temat ogórków jest żywy ;) więc może komuś któryś z kresowych przepisów się przyda.
A zatem dziś wrzucam nie jeden a kilka pomysłów na przetworzenie tego zielonego warzywa, a Wy wybierzcie ten, który smakowo Wam najbardziej pasować będzie. Zaznaczam, że przepisu na ogórki kiszone czy małosolne tu nie znajdziecie ;)
OGÓRKI W MUSZTARDZIE
* 4 szklanki wody
* 1 szklanka octu
* 1,5 szklanki octu
* 3 łyżki soli
* 5 dużych łyżek musztardy stołowej
* pieprz mielony
* ziele angielskie
* 2 pokruszone liście laurowe
Zagotować zalewę z wody, octu, cukru, musztardy, soli, pieprzu, ziela angielskiego i listków. Ogórki obrać i pokroić na ćwiartki, ułożyć w wyparzonych wrzątkiem słoikach. Zalać gorącą zalewą i pasteryzować około 4 minuty.
PIKANTNE OGÓRKI PO WILEŃSKU
* 1,5 kg niewielkich jędrnych ogórków
* 3-4 średnie cebule
* ocet winny
* 2-3 ząbki czosnku
* 5 dag czarnej gorczycy
* 5 ziaren pieprzu ziarnistego
* 5 ziaren ziela angielskiego
* 5 goździków
* sól gruboziarnista
* chrzan
Obrane ogórki pokroić wzdłuż na 4 części, wydrążyć pestki, posolić i odstawić na jedną dobę. Osuszyć, włożyć do glinianego naczynia. Ugotować tyle octu, by przykrył ogórki i zalać wrzątkiem. Ostawić na 2 dni. Zlać ocet, ponownie zagotować i ponownie zalać. I...znów odstawić. Po 2 dniach czynność powtórzyć. Utłuc pieprz ziarnisty, goździki, ziele angielskie. Posiekać chrzan, cebule i czosnek. Dodać do ogórków razem z gorczycą. Zalać gorącym octem. Odstawić.
Mam jeszcze przepis na wyjątkowo smaczne i moje ulubione "krokodylki" czyli wyjątkowo ostre (z chilli) ogórki, ale proporcji nie pamiętam, więc...muszę porozmawiać z mamą ;)
przepis niebawem dorzucę :)
Ja zawsze wypatruję czy mama zrobiła - jak tak to konfiskuję je :)
OdpowiedzUsuńPodobnie i ja czynię :)
Usuń