Rolujemy...czyli tortilla na kolację

Lubicie kanapki? Ja od pewnego czasu za nimi nie przepadam. Nie wpadłam w jakąś modę na "nie jem chleba" lub "nie lubię glutenu"...po prostu...ostatnio wolę albo kolację na ciepło, albo coś nietypowego. I tak w moim domu pieczywa może nie być, ale tortilla - obowiązkowo. Lubię ją zawinąć z tym co aktualnie zalega w mojej lodówce. Dziś wrzucam dwa przepisy. Oba oczywiście sprawdzone i smaczne. Nie musicie się ściśle trzymać receptury. W końcu każdy ma swoje ulubione smaki i co innego zalega mu w lodówce ;) 




ROLADKI Z TORTILLI Z TUŃCZYKIEM

Do ich wykonania potrzebne będą: 
* placki tortilli 
* tuńczyk - ja preferuję w sosie własnym, ale może też być w oleju 
* kukurydza 
* szczypiorek 
* majonez 
* musztarda 
* żółty ser

Do miski należy po kolei wrzucić: tuńczyka, trochę kukurydzy, pokrojony szczypiorek, ser żółty pokrojony w małą kostkę lub starty, 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczkę ostrej musztardy, doprawić solą i pieprzem. 
Całość wymieszać i smarować placki. Następnie dość ciasno zwinąć i pokroić w kawałki 2-3 cm. 
Te roladki mogą też stanowić świetną przekąskę dla niespodziewanych gości lub na imprezę. 



Drugi przepis z tortillą w tle będzie na ciepło... 

ZAPIEKANA TORTILLA Z KURCZAKIEM

Do tego przepisu użyłam: 
* pierś z kurczaka 
* kukurydzę 
* serek topiony 
* kukurydzę 
* ogórek 
* mix sałat 

Przede wszystkim należy pokroić kurczaka na mniejsze kawałki lub paski, oprószyć ulubionym zestawem przypraw i przysmażyć. 
Następnie rozłożyć placek tortilli, posmarować ketchupem, musztardą lub innym sosem i rozłożyć farsz z tych składników, które podałam na górze lub innymi (w/g gustu). 
Dość ciasno zwinąć placek, by z żadnej ze stron nie wychodził farsz. Ułożyć zwinięte tortille w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym, na wierzchu ułożyć plastry żółtego sera i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st, przez około 15-20 min. Ważne, by ser z wierzchu się stopił i otulił naszą tortillę.  
Kolacja gotowa :) 






Komentarze

Popularne posty