Rolujemy...czyli tortilla na kolację
Lubicie kanapki? Ja od pewnego czasu za nimi nie przepadam. Nie wpadłam w jakąś modę na "nie jem chleba" lub "nie lubię glutenu"...po prostu...ostatnio wolę albo kolację na ciepło, albo coś nietypowego. I tak w moim domu pieczywa może nie być, ale tortilla - obowiązkowo. Lubię ją zawinąć z tym co aktualnie zalega w mojej lodówce. Dziś wrzucam dwa przepisy. Oba oczywiście sprawdzone i smaczne. Nie musicie się ściśle trzymać receptury. W końcu każdy ma swoje ulubione smaki i co innego zalega mu w lodówce ;)
ROLADKI Z TORTILLI Z TUŃCZYKIEM
Do ich wykonania potrzebne będą:
* placki tortilli
* tuńczyk - ja preferuję w sosie własnym, ale może też być w oleju
* kukurydza
* szczypiorek
* majonez
* musztarda
* żółty ser
Do miski należy po kolei wrzucić: tuńczyka, trochę kukurydzy, pokrojony szczypiorek, ser żółty pokrojony w małą kostkę lub starty, 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczkę ostrej musztardy, doprawić solą i pieprzem.
Całość wymieszać i smarować placki. Następnie dość ciasno zwinąć i pokroić w kawałki 2-3 cm.
Te roladki mogą też stanowić świetną przekąskę dla niespodziewanych gości lub na imprezę.
Drugi przepis z tortillą w tle będzie na ciepło...
ZAPIEKANA TORTILLA Z KURCZAKIEM
Do tego przepisu użyłam:
* pierś z kurczaka
* kukurydzę
* serek topiony
* kukurydzę
* ogórek
* mix sałat
Przede wszystkim należy pokroić kurczaka na mniejsze kawałki lub paski, oprószyć ulubionym zestawem przypraw i przysmażyć.
Następnie rozłożyć placek tortilli, posmarować ketchupem, musztardą lub innym sosem i rozłożyć farsz z tych składników, które podałam na górze lub innymi (w/g gustu).
Dość ciasno zwinąć placek, by z żadnej ze stron nie wychodził farsz. Ułożyć zwinięte tortille w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym, na wierzchu ułożyć plastry żółtego sera i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st, przez około 15-20 min. Ważne, by ser z wierzchu się stopił i otulił naszą tortillę.
Kolacja gotowa :)
Komentarze
Prześlij komentarz