PLACUSZKI Z PASTĄ TAHINI

PASTA TAHINI - pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowania wielu potraw, z których najbardziej chyba popularne to hummus i baba ghanoush. Popularna nie tylko w krajach Bliskiego Wschodu, ale również we wschodniej Azji, w kuchni japońskiej, chińskiej i koreańskiej. 

Uwielbiam smak sezamu, bo z niego między innymi powstaje jeden z moich ulubionych deserów - chałwa. I być może któregoś dnia sama postaram się ją zrobić, ale dziś...dziś wrzucam inny przepis z użyciem pasty tahini - szybkie i smaczne... 

placuszki z bananem i dodatkiem mąki kokosowej 



 
SKŁADNIKI: 

* 1 banan dojrzały 
* 1 jajko 
* 2 łyżki miodu 
* 4 łyżki pasty tahini 
* 3/4 szklanki mąki pszennej 
* 1/4 szklanki mąki kokosowej 
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
* 1 szklanka mleka  

 
 * Zaczynamy od rozgniecenia banana (nie musi być dokładnie). Następnie dorzucamy jajko, pastę tahini oraz miód. Miksujemy. 

* Do powstałej masy dolewamy mleko oraz partiami wsypujemy przesiane obie mąki oraz proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie. 

* Na patelni rozgrzewamy masło lub olej i nakładamy łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu z obu stron.  

* Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami. Sprawdzą się również następnego dnia np.do szkoły w pudełko śniadaniowe lub do pracy. 

smacznego :) 






 

Komentarze

Popularne posty